O NAMA  |  INDUSTRIJA NAMEŠTAJA  |  USLUGE PORTALA  |  NAŠI PARTNERI  |  KONTAKT  |  AKTUELNO   E-SHOP MEDIA KIT  ENGLISH    
Mesto za vasu reklamu
KORISNE PREČICE
 Cenovnik oglašavanja
 Utisci naših klijenata
 Statistika poseta Portalu  
 Članovi Portala
 Zanimljivi članci
Upišite vašu kompaniju
POSLOVNI IMENIK
Spavaće sobe  
Dnevne sobe  
Dečije sobe
 Kupatila
 Kuhinje
 Kancelarijski nameštaj  
 Specijalan nameštaj
 Podovi i obloge
 Osvetljenje prostora
 Vrata i prozori
 Prerada drveta
 Mašine i alati
 Usluge i trgovina 
 Repromaterijal

AKTUELNO | VESTI | ČLANCI | INFORMACIJE
Najnovije informacije iz oblasti industrije nameštaja


Rasadnik Djordjević, zaštitni znak Rače Kragujevačke

 

Na samom izlazu iz mirne i tihe Race prema Kragujevcu, u zaseoku zvanom Vucic, smestena je velika i lepa kuca cije su ograde i terase prekrivene raskosnim cvecem.

Prizor je neuobicajen i sam po sebi govori da smo stigli pred dom porodice koja se bavi cvecem i od cveca živi. Jasmina i Pera Šordevic poseduju, zapravo, najveci rasadnik cveca u Srbiji. Ispod velikih i dobro opremljenih staklenika i plastenika, preko cele godine rastu najraznovrsnije vrste cveca koje od prvih martovskih dana do kraja jeseni nalaze kupce u celoj zemlji.

Pogled na 40 ari ogromne cvetne oaze raskosnih boja, fascinira svakog namernika koji se nade pred ovom ocaravajucom lepotom, kojom se, na neki nacin, ponose svi stanovnici Race. Brzo cete saznati da Jasmina i Pera Šordevic bezmalo trideset godina ulažu veliki trud i svoj novac u razvoj biznisa sa cvecem, koji je tada, osamdesetih godina proslog stoleca, bio prakticno nerazvijen u Srbiji.

- Radili smo planski i postepeno sirili i usavrsavali posao za koji su neophodni strpljenje i ljubav. Kredite nismo uzimali, jer nam se tada ne bi isplatili - govori za "Ekonometar" pedesetsestogodisnji Pera Šordevic, koji danas, kako priznaje, ne bi mogao da živi bez
cveca.

U razgovor se ukljucuje i njegova supruga Jasmina, takode zaljubljenik u cvece, naglasavajuci da ce se ovaj posao pretvoriti u porodicnu tradiciju:

- U biznis se ukljucio i nas dvadesetsestogodisnji sin Ivan koji je zavrsio Poljoprivrednu skolu i, zasad, uglavnom radi na poslovima administracije i transporta cveca. Staklenici i plastenici, dakle, nece opusteti kad se Pera i ja budemo umorili.

Kada su osamdesetih godina proslog stoleca poceli da gaje cvece, bili su medu malobrojnima koji su se opredelili za ovu vrstu posla. Prijatelji i mestani su im govorili da ulaze u avanturu sa neizvesnim ishodom i da njihova ljubav prema cvecu nece dugo trajati. Cvece se tada uvozilo iz razvijenih evropskih zemalja i bilo je vrlo skupo.

Poljoprivrednici su u ogromnoj vecini prihvatili povrtarstvo kao isplativiji posao. Ubrzo se, medutim, pokazalo da su Jasmina i Pera Šordevic bili u pravu, jer je njihov posao postao profitabilniji i sigurniji od uzgajanja povrca, cesto izloženog i vremenskim nepogodama. Sumadija je danas preplavljena tezgama cvecara, sto je posebno uocljivo na pijacama u Kragujevcu, Gornjem Milanovcu, Arandelovcu, Topoli, Natalincima i Smederevskoj Palanci.

Pera Šordevic primecuje da je danas manje uzgajivaca povrca nego ranije, upravo zbog toga sto su mnogi poljoprivrednici poslednjih godina krenuli putem cvecarske porodice iz Vucica. Krstareci Sumadijom i sami smo mogli da se uverimo da su sela danas ne samo lepo uredena, vec i obogacena plastenicima i staklenicima, u kojima se gaji kvalitetno i raznovrsno bastensko i sezonsko cvece.

- Nas rasadnik poseduje osamdeset vrsta raznovrsnog cveca od sezonskog do visegodisnjeg, od saksijskog do bastenskog, koje plasiramo uglavnom u veleprodaji, po svim vecim tržnim centrima u zemlji, medu kojima je i Garden centar. Beogradske cvecare i ustanove su nasi najveci i najstalniji kupci, mada i sami imamo standove na Kalenic pijaci i izlažemo na svim vecim sajmovima u zemlji - istice Pera Šordevic.

Najveci posao u ovom rasadniku pocinje pocetkom marta, pred tradicionalni Dan žena, i traje sve do kasne jeseni. U tom periodu, Jasmina i Pera Šordevic zaposljavaju desetak radnika za sve vrste poslova, u punoj sezoni ponekad i vise, jer se tada svakodnevno, sa dva kombija i jednim kamionom, isporucuje cvece do kupaca u svim vecim gradovima u zemlji.

Jasmina nas uvodi u nepregledni prostor plastenika i staklenika, u kojima zapahnjuju opojni mirisi prelepih cvetnih latica. Tada se oci navikavaju na lepezu najrazlicitijih i najraskosnijih boja koje jedinio priroda može da stvori. Lepota ovog ambijenta nikoga ne ostavlja ravnodusnim. Jasmina istice da ekonomska kriza ni njih nije mimoisla i da su, nacas, zastali u nabavci tehnoloski najsavremenijih sredstava za uzgoj cveca:

- Za takvu investiciju bio bi nam neophodan kredit u visini 150.000 EUR, ali bismo ga uzeli jedino pod povoljnim uslovima otplacivanja. Nasa obazrivost je razumljiva, jer smo do sada uložili ne samo veliki trud, vec i sav kapital u ovaj posao - kaže Jasmina Šordevic.

_______________________________

Povratak na stranicu sa svim vestima