O NAMA  |  INDUSTRIJA NAMEŠTAJA  |  USLUGE PORTALA  |  NAŠI PARTNERI  |  KONTAKT  |  AKTUELNO   E-SHOP MEDIA KIT  ENGLISH    
Mesto za vasu reklamu

NAŠE USLUGE:
 Grafički dizajn
 Logo dizajn
 Web dizajn 
 Optimizacija sajtova
 Održavanje sajtova

Upišite vašu kompaniju
POSLOVNI IMENIK
Spavaće sobe  
Dnevne sobe  
Dečije sobe
 Kupatila
 Kuhinje
 Kancelarijski nameštaj  
 Specijalan nameštaj
 Podovi i obloge
 Osvetljenje prostora
 Vrata i prozori
 Prerada drveta
 Mašine i alati
 Usluge i trgovina 
 Repromaterijal

SIEPA

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije

Informacije su preuzete sa internet stranica Agencije SIEPA: www.siepa.sr.gov.yu


O Agenciji SIEPA

Časopis INVESTICIJE

Priručnik za izvoznike

Aktuelne vesti Agencije SIEPA

Časopis za izvoznike EXPORTER
        
           EXPORTER 11

Vaš put ka Košer tržištu
Košer hrana zdrava i korisna za sve ljude, a za jevrejsku zajednicu jedina ispravna.U prošlom broju magazina smo detaljnije objasnili način na koji možete pristupiti ogromnom Halal tržištu. Ovoga puta se fokusiramo na još jedno specifično tržište koje se po mnogim karakteristikama podudara sa Halal tržištem. Naime, i ovde su u pitanju pre svega prehrambeni proizvodi koje „krase“ specifičnosti vezane za sastojke koji se koriste za proizvodnju i pripremanje, način pripreme i mikrookruženje u kome se vrši proizvodnja. Košer sertifikat svedoči upravo da je proizvod proizveden uz striktno poštovanje svih propisanih pravila i da je bezbedan za upotrebu od strane pripadnika jevrejske vere. Kao i Halal, Košer je
hrana koja je za sve ljude zdrava i korisna, a za jevrejske vernike jedina ispravna.

Košer tržište
Coca-Cola, Procter & Gamble, Frito Lay, Kraft, Nabisco, General Mills… Činjenica da skoro svi giganti industrije u Americi poseduju Košer sertifikat dovoljno govori o značaju ovog tržišta.
U poslednjih 25 godina potražnja za Košer proizvodima beleži značajan porast, koji u poslednjih nekoliko godina iznosi oko 15%. Samo u SAD posluje oko 8.100 kompanija čiji su proizvodi proizvedeni u skladu sa Košer standardom, a oko 7 miliona Amerikanaca redovno kupuje Košer hranu i za to troši godišnje
oko 3 milijarde dolara. Tržište raste po stopi od 11%, za razliku od prehrambene industrije uopšte, koja raste samo 1-2%.
Košer hrana nije namenjena samo onima koji nastoje da žive po Košer pravilima.
Po nekim procenama, samo 29% konzumenata Košer hrane su Jevreji, a ostatak čine druge religijske grupe (19%) i oni koji se ne izjašnjavaju da Košer hranu konzumiraju iz verskih razloga. Dakle, ova hrana je zanimljiva i pripadnicima druge veroispovesti, vegetarijancima i ljudima koji su alergični na razne vrste hrane. Sa jedne strane, ovo je rezultat percepcije potrošača da se Košer hrana priprema i proizvodi u rigoroznim higijenskim uslovima i da je zbog toga „bezbednija“ od ostale, a sa druge, rezultat načina na koji se obeležava Košer hrana pružajući kompletnu informaciju o njenom sadržaju što je jako bitno za mnoge kategorije potrošača.

Šta je Košer?
Sama reč Košer u izvornom (širem) značenju znači odgovarajući, u skladu, ispravan. Ujedno, to je naziv sertifikata u prehrambenoj industriji kojim se potvrđuje da je određeni prehrambeni proizvod ispunio zahteve propisane Torahom (poznatijim kao pet proroka Mojsijevih knjiga) i da kao takav može biti konzumiran od strane pripadnika jevrejske verske zajednice. Slede osnovna pravila koja određuju koja hrana jeste„odgovarajuća“ u najužem smislu. Postoji čitava knjiga koja sadrži detaljna objašnjenja za
sve grupe prehrambenih proizvoda, ali mi navodimo samo osnovna pravila.

Kako do sertifikata?
Da se Vaša proizvodnja obavlja u skladu sa košer prvilima, posvedočiće i sertifikat izdat od ovlašćenog
rabina. Kako Košer, iako manje zastupljen od Halal sertifikata nije tako retka pojava kod nas, možete se
raspitati među preduzećima iz Vaše branše za način kako da dođete do rabina.
Naravno, u zavisnosti od karakteristika samog proizvodnog procesa, verifikacija usaglašenosti sa Košer standardom može biti zahtevnija ili manje zahtevna - za mesnu industriju je potrebna detaljna kontrola, te je verifikacija dugotrajnija i skuplja. Takođe, posedovanje drugih standarda i sertifikata poput HACCP i Halal znatno olakšavaju uvođenje Košer standarda.

Meso i mesni proizvodi
Samo meso određenih životinja se smatra Košer. Konkretno, to je meso životinja koje se hrane iz posebnih posuda i žvaću hranu - dakle teletina i ovčetina, dok na primer meso zeca i svinje nije Košer. Dalje, da bi meso pojedinih životinja bilo Košer, životinje moraju biti zaklane na tačno određen i ritualan način, koji takođe mora biti sertifikovan kao Košer.
Samu operaciju može obavljati samo specijalno obučeno osoblje koje se zove „šočet” (shochet), a suština je da životinja mora biti ubijena na način koji ne pridaje bol. Nakon što životinja ne daje znake života, pristupa se ispitivanju na bolesti, i odstranjivanju iznutrica, krvi, nerava. Posebna pažnja se posvećuje plućima životinje koja moraju biti zdrava i čista.

Piletina i ostalo živinsko meso
Košer živinom se smatra samo kokoška, ćurka, guska i patka, a živinsko meso se ne sme mešati sa mlečnim proizvodima. I u ovom slučaju, klanje živine može obavljati samo „šočet“.

Riba
Sve vrste ribe koje imaju krljušt i peraja su košer. Dakle tu spadaju, između ostalog, tuna, šaran, bela riba i losos. Sve ostale vrste morske ribe, kao i morske životinje (sve vrste ljuskara, jastog, rakovi, hobotnice, školjke, krabe itd) nisu košer. Takođe, košer nisu ni som i šaran. Za razliku odživotinja, za ribu ne postoji propisan ritual ubijanja, ali je za raspoznavanje i garanciju da je neka riba košer neophodno da se na ribi, prilikom kupovine, nalaze peraja.

Voće, povrće i zrnasto povrće
Ove vrste proizvoda po pravilu jesu košer. Postoji samo jedan izuzetak, a to su pojedine vrste proizvoda koji se dobijaju od grožđa.

Sir
Iako je sir mlečni proizvod, neke vrste sireva jesu košer, uz uslov da su proizvedeni od košer životinje.

PARVE dodaci
Riba, jaja, povrće, voće i mahunarke mogu biti konzumirani sa mlečnim ili mesnim prozvodima. Stoga, ulja kao što su biljna se mogu koristiti u pripremi mlečnih i mesnih proizvoda.

Priprema hrane
Po Košeru, zabranjeno je jesti mleko i meso istovremeno, tako da svako jelo koje sadrži istovremeno oba sastojka,čak i kada je meso košer, nije košer. Takođe, ni meso i riba se ne mogu servirati i jesti zajedno. Koliko su instrukcije za pripremu i konzumaciju košer hrane striktne, govori i činjenica da je čak zabranjeno koristiti kuhinjski pribor za pripremu košer i ostale hrane, osim ako je pribor na poseban način očišćen. Košer kuhinja mora imati posebne sudove, pribor za jelo, tanjire itd, koji se peru i suše odvojeno. Dakle hrana i na ovaj način ne sme dolaziti u kontakt sa drugom hranom, ukoliko taj kontakt nije
dozvoljen košerom.
Svaka hrana koja je u skladu sa jevrejskim dijetalnim zakonom (Halaka) može se nazvati košer. Sa druge strane, nije svaka hrana koja je jevrejska ujedno i košer. Reč košer se ne koristi samo kada je u pitanju hrana, već ima mnogo širu primenu. Čak je ušla i u američkižargon kao reč koja označava nešto što je odgovarajuće, ispravno, adekvatno, pa čak i legitimno. Ovo je samo delić pravila koja se nameću kao imperativ za košer hranu. Da bi se lakše identifikovala hrana koja je košer, takva informacija se stavlja na pakovanje proizvoda u vidu Kashrut sertifikata. Kašrut sertifikat se obično identifikuje natpisom „Paerve“ ili samo slovom „K“.
Na kraju, napominjemo da je košer hrana zdrava i korisna za sve ljude, a za jevrejsku zajednicu jedina ispravna. Posedovanje Košer sertifikata Vam može doneti nova tržišta i nove klijente, a nikako ne može oduzeti postojeće. Ukolikoželite da širite svoje ciljno tržište u ovom smeru, onda je ekonomski logično da postojeću proizvodnu liniju prilagodite košer zahtevima, pre nego da uvodite novu liniju.