O NAMA  |  INDUSTRIJA NAMEŠTAJA  |  USLUGE PORTALA  |  NAŠI PARTNERI  |  KONTAKT  |  AKTUELNO   E-SHOP  ENGLISH    
USLUGE PORTALA
 Premium članovi 
 Baneri 
 Virtuelna prezentacija 
 Prioritetno mesto 
 Tržište ponude/tražnje 
Unesite ponudu ili potraznju
Ponudite usluge i robu - potražite najbolje cene
Upišite vašu kompaniju
POSLOVNI IMENIK
 Spavaće sobe  
 Dnevne sobe  
 Dečije sobe
 Kupatila
 Kuhinje
 Kancelarijski nameštaj  
 Specijalan nameštaj
 Podovi i obloge
 Osvetljenje prostora
•  Vrata i prozori
•  Prerada drveta
•  Mašine i alati
 Usluge i trgovina 
 Repromaterijal

SIEPA

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije

Na ovim stranicama možete pronaći sve neophodne informacije vezane za izvoz nameštaja i ostalih proizvoda.

Informacije su preuzete sa internet stranica Agencije SIEPA: www.siepa.sr.gov.yu


O Agenciji SIEPA

Časopis INVESTICIJE

Priručnik za izvoznike

Aktuelne vesti Agencije SIEPA

Časopis za izvoznike EXPORTER
        
           EXPORTER 10

Ulaznica za najbrže rastuće tržišteHALAL proizvodi i usluge su zdravi i ispravni za sve korisnike, a za potrošače islamske veroispovesti jedini ispravni.

Potencijal halal tržišta
U Kuranu – svetoj knjizi i vodilji svih muslimana sveta postoji jedno pravilo koje od njih traži da uvek koriste samo ono što im je od Boga dozvoljeno i korisno, a obaveza svakog muslimana je da bude siguran da je ono što praktikuje i konzumira dozvoljeno,čisto, higijensko i da nije štetno za njegovo zdravlje - da je Halal.
Značenje reči „Halal“ je dozvoljeno, odnosno ona označava sve što je po islamskim propisima dozvoljeno ili korisno. Nasuprot tome, imamo termin „Haram“ je sve što je po islamskim propisima čoveku zabranjeno ili štetno po njega, odnosno njegovu okolinu.Čak 70 odsto muslimanske zajednice širom sveta živi i hrani se u skladu sa Halal standardom tako da svetsko Halal tržište čini populacija od 1,6 milijardi muslimana u
svetu. To je ujedno i najbrže rastuće tržište koje je 2005. imalo ukupni promet od 550 milijardi dolara, od čega je 170 milijardi utrošeno na prehrambene proizvode. Sa druge strane, sve veći broj nemuslimana koristi halal-proizvode jer ih smatraju zdravijim i sigurnijim za upotrebu, naročito kada su u pitanju ishrana, kozmetika, ambalaža, a naročito preparati i lekovi.
U Srbiji još uvek ne postoji dovoljno razvijena svest o veličini i potencijalu ovog tržišta, a jos manje o činjenici da termin Halal ne obuhvata samo mesnu industriju, nego većinu proizvoda poput farmaceutskih, biljnih i kozmetičkih proizvoda, kaošto obuhvata i sve vrste usluga i poslovanja poput finansijskih usluga, investicija, bankarstva, osiguranja itd.

Halal hrana i Halal proizvodnja

Da bi neki proizvod bio označen kao Halal, ne sme sadržavati tzv. Haram sastojke. Postoji detaljna lista sastojaka koji su Haram, ali u ovom tekstu navodimo samo glavne grupe:

• Svinjsko meso i proizvodi od mesa,
• Krv,
• Alkohol i svi ostali intoksikanti (opijati i sl),
• Cigarete, duvan (o ovome postoje razlike u tumacenje),
• Meso mrtvih/umrlih životinja,
• Meso životinja koje nisu zaklane u Alahovo ime,
• Meso životinja koje je zaklao nemusliman (različita tumačenja),
• Meso životinja mesoždera - (npr. lavovi, tigrovi, hijene, orlovi, zmije),
• Meso životinja: magaraca, majmuna, slonova, pasa itd.

Pored očiglednih, postoje i „skriveni“ haram sastojci koji čine da Halal sastojci u krajnjem proizvodu ne budu „ispravni“. Na primer, riba spremljena sa vinom; različiti kolači i sladoled koji sadrže rum, liker ili bilo koju vrstu alkohola. Dalje, mnoga hrana sadrži tzv. emulgatore koji služe da produže trajnost hrane ili daju određena svojstva hrani kao što je boja, ukus itd. Mnogi od njih su životinjskog porekla – svinjskog, što ih
čini neprihvatljivim sa stanovišta Halal hrane. Tipičan primer su želatinaste mase koje se često koriste u pripremi hrane, ali i u farmaceutskoj industriji.
Imajući sve ovo u vidu, da bi jedan proizvodni proces dobio Halal sertifikat potrebno je da se primeni niz kontrolisanih postupaka koji su u skladu sa islamskim propisima, kako bi ukupnost karakteristika proizvoda ili usluga bili muslimanima prihvatljivi za komzumiranje ili korišćenje.
Pored korišćenja Halal sastojaka treba obratiti posebnu pažnju i na takozvanu kroskontaminaciju, odnosno opasnost da u proizvodnji ili procesu pripreme hrane dođe do kontakta Halal sastojaka sa nedozvoljenim – Haram, što bi poništilo „ispravnost“ ukupnog proizvoda. To konkretno znači da se ne sme koristiti isti pribor ili posuđe za spremanje Halal i ne-halal hrane, mora se voditi računa u sastojcima sredstava za
čišćenje (da ne sadrži alkohol), a proizvodne linije (procesna tehnika, proizvodne trake, konvejeri i sl.) za proizvodnju Halal hrane moraju biti potpuno odvojeni od ostatka procesa koji može biti „oharamljen“. Naravno, lista mera je mnogo duža, ali za ilustraciju smo naveli samo par primera.
Odvajanje procesa ima i svoju ekonomsku dimenziju, odnosno može predstavljati i veliki dodatni trošak, jer zahteva dodatnu opremu, mašine, odnosno dupliranje tehnološkog procesa. Kako nemuslimanskom
stanovništvu ne smeta da jede Halal hranu, (šta više, ova hrana dobija sve više poklonika zato što je zdrava) ekonomska logika ide ka postojanju samo jedne - Halal proizvodne trake.
Kako su zahtevi koje Halal stavlja pred proizvođače najstriktniji kad je u pitanju mesna industrija i klanice, navodimo osnovna pravila klanja životinja. Da bi meso zaklane životinje bilo dozvoljeno za ishranu, to jest Halal, potrebno je da se prethodno ispuni nekoliko uslova, od kojih izdvajamo dva osnovna, a to su: da
je životinja bila zdrava, a to znači da je hranjena zdravom hranom tako da ne postoji opasnost da je putem ishrane zaražena, te da je zaklana u skladu sa propisima koje propisuje Šerijat, a to znači:

• da je klanje izvršila osoba koja je vernik,
• da je tom prilikom spomenuto Božije ime,
• da nije spomenuto nečije drugo ime osim Božije,
• da je klanje izvršeno presecanjem dušnika, jednjaka, glavnih
arterija i vena vratnog dela, bez presecanja kičmene moždine,
• da je krv dobro istekla,
• da se nijedan deo životinje ne sme otklanjati pre završenog
klanja.

Kako do sertifikata?
Jednostavnom pretragom Interneta možete pronaći imena konsultantskih kuća koja imaju odobrenje islamske zajednice da potvrđuju usklađenost proizvoda i procesa sa Halal zahtevima, a mi ih ovom prilikom nećemo reklamirati, već samo navodimo osnovne korake u ovom postupku.
Da bi proizvođač mogao pristupiti procesu sertifikovanja, preduzeće dostavlja agenciji za sertifikaciju sledeće:
1. Dokumente iz kojih se vidi nedvosmislena opredeljenost menadžmenta za halal kvalitet,
2. Dokumentaciju kojom se potvrđuje da se u procesu proizvodnje primenjuju sve odredbe o zdravstvenim, higijenskim i sanitarnim merama koje su propisane zakonom i ostalim pozitivnim propisima uključujući i neke međunarodne standarde (HACCP).
3. Dokumentaciju kojom se potvrđuje da se delatnost obavlja u skladu sa važećim propisima.
Agencija utvrđuje da li su sirovinska osnova i proces proizvodnje čisti od sastojaka koji su haram i ukoliko proizvođač ispunjava sve predviđene uslove, izdaje sertifikat kojim se utvrđuje halal status proizvoda i odobrava upotreba znaka za halal kvalitet na ambalaži. Agencija u roku važenja sertifikata konstantno nadzire proces proizvodnje i sadržaj sastojaka putem ovlašćenih kontrolora Halal kvaliteta čime garantuje da u tom periodu u bilo kojoj fazi proizvodnje neće doći do oharamljenja (kontaminacije nedozvoljenim).
Dobijanjem Halal sertifikata, preduzeće dobija i pravo da na svojim proizvodima vidno istakne znak da je u pitanju Halal proizvod. Ovim se postiže prepoznatljivosti Halal proizvoda na tržištu i lakše dolazi do kupaca koji takve proizvode i traže.

Goran Radosavljević