O NAMA  |  INDUSTRIJA NAMEŠTAJA  |  USLUGE PORTALA  |  NAŠI PARTNERI  |  KONTAKT  |  AKTUELNO   E-SHOP  ENGLISH    
USLUGE PORTALA
 Premium članovi 
 Baneri 
 Virtuelna prezentacija 
 Prioritetno mesto 
 Tržište ponude/tražnje 
Upišite vašu kompaniju
POSLOVNI IMENIK
 Spavaće sobe  
 Dnevne sobe  
 Dečije sobe
 Kupatila
 Kuhinje
 Kancelarijski nameštaj  
 Specijalan nameštaj
 Podovi i obloge
 Osvetljenje prostora
•  Vrata i prozori
•  Prerada drveta
•  Mašine i alati
 Usluge i trgovina 
 Repromaterijal

ČLANCI
Stručni i sponzorisani članci :: nameštaj :: uredjenje i opremanje enterijera

Retro za moderno stanovanje

Spruce house je originalno sagradena 1959.godine, a projektovao ju je arhitekta Ted Smith za svoju porodicu. Danas je preuredena s jakim naglaskom na «retro» i predstavlja modernu kucu za zivot 21. veka!
Bila je deo trenda, koji se u to vreme nametnuo u oblikovanju porodicnih kuca u okolini Michiganskog univerziteta. James Biber ju je obnovio i preuredio nakon gotovo 50 godina postojanja. Danas je to moderna kuca smestena u prigradskom naselju, a njena fasada otkriva beton kao materijal od koga je napravljena baza kuce i kvadraticnu formu koja se istice u oblikovanju.

Ted Smith ju je projektovao kao jednostavnu, s ravnim krovom, zastakljenim zidovima, te drvetom kao dominantnim materijalom. Drvene grede istaknuti su element u enterijeru. Dnevni boravak je opremljen namestajem iz sredine proslog veka, a zadrzan je i originalni kamin.
James Biber je s ciljem modernizacije stambenog prostora, reorganizovao nacrt kuce. Ona je dobila dve dodatne kancelarije i terasu na ravnom krovu. Dnevni boravak, trpezarija, kuhinja i spavaca soba  su smesteni na prvom spratu. Nekadasnja garaza i radionica su postali veliki apartman sa spavacom sobom, velikim kupatilom i teretanom u prizemlju. Otvoreno stepeniste je projektovano prema originalnom nacrtu kuce.

Veliko i prozracna kupatilo odraz je potreba savremenog stanovanja.
Sam Biber je izjavio da je uzivao u adaptaciji ove kuce. Njeni prostori, velike drvene grede i stubovi, cvrsti drveni plafoni bili su dobro izvedeni i jednostavni za adaptaciju. Njihova originalna struktura uticala je na dugotrajnu cvrstocu i estetiku kuce.

Kuca je zahtevala temeljno renoviranje uz izmenu svih instalacija. Kako bi se omogucilo stanovanje za vreme radova, oni su podeljeni u cetiri faze. U prvoj su se dovrsile dve stambene etaze kako bi se novi vlasnici kuce mogli useliti. Zatim se dovrsavao treci sprat sa kancelarijama i krovnom terasom i nekadasnja garaza s dodatkom hobi prostora za dete.
Cetvrta faza je bila izgradnja potpuno novog izdvojenog prostora prema zelji vlasnika, koji se bavi pisanjem. «Spisateljska kucica» je smestena u dvoristu i okruzena u potpunosti zelenilom. Projektovana je u stilu Spruce house i cini se kao da je oduvek deo originalne kuce. Poveznica u oblikovanju je naglasena i jasno vidljiva.
Novi prostori, koji su dodati originalnom objektu, su projektovani sa ciljem da omoguce privatnost i izolaciju pojedinim clanovima porodice. Svi prostori su preneli i sacuvali originalnu lepotu i izrazaj kuce, jer su korisceni identicni materijali kao i nacin razmisljanja. Cilj Bibera je bio u potpunosti se stopiti s idejama T. Smitha kako bi se cinilo da je celi novonastali kompleks delo istog arhitekte.
U opremanju enterijera se postovala simpatija vlasnika prema razdoblju u kome je kuca prvobitno sagradena,  pa su sacuvani mnogi originalni elementi poput kamina i identicne nijanse crvene boje na zidovima. Namestaj je iz sredine proslog veka sa originalnim komadima namestaja poznatih imena kao sto su George Nelson, Eero Saarinen i Harry Bertoia.

Konacan rezultat je kuca optimalnih dimenzija, prakticno luksuzna, s privatnim prostorima za svakog clana porodice i mogucnoscu izolacije. Ukratko, ovo je kuca iz sredine proslog vekaa redizajnirana za zivot 21.veka!

_______________________


Povratak na stranicu Članci

Imate članak?
Želite da ga postavite?
Pošaljite nam članak na info@serbianfurniture.org sa naslovom "Članak za postavljanje na Portal".